OK babyfriendlynederland.nl gebruikt cookies om jouw bezoek makkelijker en persoonlijker te maken en om advertenties aan te passen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Voor alle baby’s van Nederland

Over certificeren

Blog

Gezonde voeding voor kinderen tot 3 jaar

08-09-17

Lepeltjes voor beginnnende eters

De ESPGHAN, het Cochrane collectief en de WHO zijn het niet eens over het precieze tijdstip dat kinderen het best voor het eerst kunnen beginnen met het eten van vaste voeding, naast voortgezette melkvoeding. Gelukkig laat de Nederlandse Richtlijn Voeding- en eetgedrag ruimte om de ontwikkeling van het kind te volgen.

*Vanaf de leeftijd van 4 maanden (= 17 weken), als kind en ouders eraan toe zijn, kan bijvoeding geïntroduceerd worden. Dit dient als kennismaking met nieuwe smaken. Het gaat om kleine hapjes (dus een paar lepeltjes).
*Vanaf zes maanden (= 26 weken) wordt bijvoeding gegeven als hapje(s) naast volledige melkvoeding.
*Vanaf de leeftijd van 8 maanden dient bijvoeding geleidelijk de melkvoeding te gaan vervangen.

Om latere eetproblemen te voorkomen wordt geadviseerd om in ieder geval vóór de 10e maand te starten met bijvoeding met grovere stukjes. Voedingsmiddelen als vlees, groente, brood en graanproducten zijn van belang voor de ijzervoorziening.

Baby Friendly Nederland en de 5 Standaarden vloeien voort uit het BFHI project van WHO en Unicef, dus het is duidelijk dat Baby Friendly Nederland zich aansluit bij het standpunt dat een baby de eerste zes maanden nog geen vaste voeding krijgt.
De grote gemene deler tussen de standpunten van de ESPGHAN, de Cochrane Review en de WHO is:
begin niet te vroeg, nooit voor 4 maanden, verwacht een geleidelijke toename van de hoeveelheid vast voeding die een beginnende eter eet en biedt tussen 6 en 10 maanden zoveel mogelijk verschillende smaken, kleuren en texturen aan, vermijdt uitgesproken zoete of zoute smaken.

Voor ik verder ga op gezonde voeding: in lepeltje is ruimte voor minder dan 5 ml vloeistof, daarom ga ik er van uit dat de voeding die op een lepeltje past ongeveer 5 gram weegt.

Wat ouders zien in de winkel

Vrolijk verpakt kindervoedingsproducten kunnen ouders echter op het verkeerde been zetten. Ze kunnen uitnodigen tot een voedingspatroon dat gezonde voedingsgewoonten juist in de weg staan!
1) de productverpakkingen zijn te groot: Het kleinste potje, volgens het etiket ontwikkeld voor beginnende eters, bevat al 125 gram. Zo'n potje van 125 gram wekt de verkeerde indruk als je je beginnende eter tussen 15 en 40 gram vaste voeding mag aanbieden. En zo'n potje is maar 24 uur houdbaar.
2) rijstcrackers en vrolijk verpakte koekjes worden verkocht voor kinderen vanaf 6 maanden. Kinderen hebben geen koekjes nodig. De evolutionaire voorkeur voor zoet en zout moet juist een beetje afgeremd worden door het oefenen en regelmatig oefenen met andere smaken. Te veel bewerkte rijstproducten zijn schadelijk.
3) Op kindervoedingsproducten staan claims die de indruk kunnen wekken dat het product een betere keuze is dan wat ouders zelf kunnen bereiden met seizoensproducten. Claims komen voor als voor een goede smaakontwikkeling, goede nachtrust. Venkelthee met appelsap voor baby's van 4 maanden, wordt gebracht als een milde en verantwoorde dorstlesser, terwijl venkel wordt afgeraden (Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) assessment report on Foeniculum vulgare miller. European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use. February 2008. EMEA/HMPC/137426/2006.)

De Code is er om baby's te beschermen tegen onethische marketing

Om te bevorderen dat kinderen een gezond voedingspatroon ontwikkelen moet marketing voor producten voor kinderen onder 36 maanden worden verboden. Want door middel van marketing worden ongeschikte producten, ongepaste portiegroottes en voedingsclaims aan ouders van jonge kinderen voorgeschoteld.

Een gezond voedingspatroon

Een jonge baby krijgt borstvoeding. Als de jonge baby geen borstvoeding krijgt, dan krijgt hij moedermelk, donormelk of kunstvoeding. Niet eerder dan met 12 maanden kan de melkvoeding van een kind (ook) dagverse gepasteuriseerde koemelk zijn. Vanaf 12 maanden is kunstvoeding niet meer nodig.
Vanaf 6 maanden, of eerder als daar een reden voor is, krijgt een kind naast de borstvoeding of andere melkvoeding die hoofdbron van voedsel blijft, gelegenheid tot oefenen met smaken, texturen vaste voeding. We noemen het oefenen, want tussen 6 en 10 maanden doen kinderen in toenemende mate de motorische vaardigheden op om vast voedsel veilig te eten. Ze leren om vast voedsel af te happen, om het van voorin de mond naar achterin de mond brengen, te kauwen, te malen of te pletten en om het door te slikken. Hoe meer variatie in aanbod des te verrijkender het leerproces. Zacht gekookte broccoli voelt heel anders in je mond dan al dente gekookte broccoli!


Optimale voeding voor optimale gezondheid

Onder optimale voeding voor kinderen onder 36 maanden moet kortom worden verstaan: borstvoeding, moedermelk, donormelk, zelf bereide gerechten van lokaal beschikbare seizoensproducten. Gezonde voeding voor kinderen tot 3 jaar is belangrijk, zodat kinderen gezond kunnen opgroeien.

Met optimale voedingsgewoontes voor zuigelingen en jonge kinderen kunnen kinderen worden beschermd tegen niet-overdraagbare aandoeningen, en veel voorkomende ziekten, ook verbeteren leerprestaties. De meest recente aanvulling op de WHO Code is aangenomen in de WHA om borstvoeding te beschermen, chronische ziekten en obesitas te voorkomen en om gezonde eetgewoonten te bevorderen, speciaal voor jonge kinderen tot drie jaar.