OK babyfriendlynederland.nl gebruikt cookies om jouw bezoek makkelijker en persoonlijker te maken en om advertenties aan te passen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Voor alle baby’s van Nederland

Over certificeren

Nieuws

Borstvoeding en coronavirus

15-03-20

VERKLARING van de Academy of breastfeeding medicine (ABM) OVER COVID 19 (CORONAVIRUS) https://www.bfmed.org/abm-statement-coronavirus

10 maart 2020

Let op: informatie over coronavirus-transmissie wordt dagelijks aangepast. De aanbevelingen van de ABM zijn actueel vanaf de publicatiedatum. Raadpleeg bronnen zoals het RIVM en de WHO voor de meest recente richtlijnen.

Overdracht van het coronavirus via moedermelk
Er is veel onbekend over hoe het coronavirus wordt verspreid. Van verspreiding van persoon tot persoon wordt gedacht dat het voornamelijk gebeurt via de druppeltjes die worden geproduceerd wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest, zoals de manier waarop influenza (griep) en andere luchtwegziekten zich verspreiden.
In beperkte onderzoeken bij vrouwen met het coronavirus en een andere coronavirusinfectie, Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV), werd het virus niet aangetroffen in moedermelk; we weten echter niet of moeders met coronavirus het virus via de moedermelk kunnen overdragen.
Moedermelk biedt bescherming tegen veel ziekten. Er zijn zeldzame uitzonderingen wanneer het geven van borstvoeding of het geven van borstvoeding niet wordt aanbevolen . CDC heeft geen specifieke richtlijnen voor borstvoeding tijdens infectie met vergelijkbare virussen zoals SARS-CoV of het Midden-Oosten Respiratoir Syndroom (MERS-CoV), beide corona-virussen. In een vergelijkbare situatie als van het coronavirus beveelt de CDC aan dat een moeder met griep borstvoeding blijft geven of afgekolfde moedermelk aan haar baby geeft, terwijl ze voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat het virus naar haar baby wordt verspreid. Gezien de lage overdracht van respiratoire virussen via de moedermelk, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat moeders met coronavirus borstvoeding kunnen geven . De huidige CDC-richtlijn over coronavirus en borstvoeding is hier beschikbaar .

Thuis:
Een moeder met bevestigde coronavirus of een symptomatische persoon die wordt onderzocht  op coronavirus moet alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat het virus naar haar kind wordt verspreid. Inclusief het wassen van haar handen voordat ze het kind aanraakt en, indien mogelijk, het dragen van een gezichtsmasker tijdens het voeden aan de borst. Bij het afkolven van moedermelk met een hand- of elektrische borstkolf, moet de moeder haar handen wassen voordat ze kolf- of flesonderdelen aanraakt en de aanbevelingen voor een het reinigen van de kolf na elk gebruik opvolgen. Overweeg indien mogelijk om iemand te hebben die voor haar zorgt en de afgekolfde moedermelk aan het kind geeft.
Was de handen voor en na alle contact met de besmette moeder, contact met mogelijk besmettelijk materiaal en voor het aan- en uittrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen, inclusief handschoenen. 
Personen met bevestigde coronavirus-infectie moeten gescheiden blijven (thuisisolatie) van andere familieleden en vrienden of buren, inclusief de baby, behalve voor borstvoeding. In het ideale geval is er nog een niet-geïnfecteerde volwassene die voor de behoeften van het kind zorgt, inclusief het geven van borstvoeding aan het kind als de moeder melk afkolft en haar melkproductie op peil houdt. De moeder moet zorgvuldig haar handen wassen en een masker gebruiken zoals hierboven vermeld gedurende ten minste 5-7 dagen totdat de hoest en de secretie van de luchtwegen dramatisch zijn verbeterd. Het kan nuttig zijn om een ??zorgverlener en / of de huisarts te betrekken bij de beslissing om de voorzorgsmaatregelen voor huisisolatie te beëindigen.

In het ziekenhuis:
De keuze voor borstvoeding is aan de moeder en haar partner. Als de moeder gezond is en alleen is blootgesteld aan een persoon met milde symptomen die mogelijk geïnfecteerd, is borstvoeding een zeer redelijke keuze en wordt het risico van blootstelling van de baby aan maternale respiratoire secreties met gebruik van een masker, ziekenhuisschort en wassen van de handen relatief eenvoudig verminderd.
Als de moeder het coronavirus heeft,  zijn er misschien meer zorgen, maar het is nog steeds redelijk om te kiezen om borstvoeding te geven en moedermelk te geven aan haar baby. Afhankelijk van de ziekte van de moeder kan het nodig zijn om de blootstelling van het kind via respiratoire secreties te beperken
Er zijn in het ziekenhuis verschillende keuzes met betrekking tot plaatsen van een moeder die borstvoeding geeft en haar kind.
Rooming-in (moeder en baby blijven in dezelfde kamer zonder andere patiënten in die kamer) met de baby in een wieg op 2 meter van het bed van de moeder. De moeder neemt voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat het virus naar haar baby wordt verspreid inclusief het wassen van haar handen voor het aanraken van het kind en een gezichtsmasker dragen, voor direct contact met het kind en tijdens het voeden aan de borst. Idealiter zou er nog een andere volwassene moeten zijn die voor de baby in de kamer zorgt.
Tijdelijke scheiding - voornamelijk omdat de moeder ziek is met de coronavirus-infectie en medische zorg nodig heeft in het ziekenhuis. Moeders die van plan zijn borstvoeding te geven / blijven geven, moeten worden aangemoedigd om hun moedermelk af te kolven om de melkproductie op peil te houden en te houden. Indien mogelijk moet een speciale borstkolf worden verstrekt. Moeders moeten, voordat ze moedermelk afkolven, handhygiëne toepassen. Na elke afkolfsessie moeten alle onderdelen die in contact komen met moedermelk grondig worden gewassen en moet de hele kolf op gepaste wijze worden gedesinfecteerd volgens de instructies van de fabrikant. Deze afgekolfde moedermelk moet door een gezonde verzorger aan de pasgeborene worden gegeven.
Moeders en gezinnen hebben mogelijk aanvullende begeleiding en ondersteuning nodig om borstvoeding te blijven geven, om afgekolfde moedermelk te gebruiken, om haar melkproductie te behouden en om melk op te slaan voor later gebruik terwijl de moeder ziek is door het coronavirus.