OK babyfriendlynederland.nl gebruikt cookies om jouw bezoek makkelijker en persoonlijker te maken en om advertenties aan te passen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer

Voorlichtingsmateriaal

Vijf standaarden

Voorlichtingsmateriaal

Op deze pagina vindt u verschillende links naar informatiebladen waarvan uw organisatie gebruik kan maken om de communicatie tussen uw organisatie met (aanstaande) ouders te verbeteren. 

Protocol voeden met de fles Gelderse Vallei

Signaleren en ondersteunen ouder-kind relatie

's Nachts voor je baby zorgen-veilig samen slapen

Notitievel aanlegfoto's

Poster borstvoeding geven? Natuurlijk kan dat hier!

Video responsief voeden met een fles

Effectieve communicatie: Tips voor gesprekken met moeders

Informatieblad responsief voeden

Voorbeeldtekst WHO-code waarschuwingen flesvoeding

Voeden op verzoek voor alle baby's

Folder Voedingscentrum responsief voeden met een fles

Borstvoedingsinformatie van LLL (La Leche League)

Tips waar je baby blij van wordt

 


Ervaring met responsief voeden

Anita Spiegels van de Ven werkt als kinderverpleegkundige op een couveuse afdeling. Ze vertelt dat ze ouders leert hoe ze goed een fles moeten geven. Ze vindt dat het informatieblad beschrijft hoe je op een kindvriendelijke manier de fles kan aanbieden. Over de opgenomen foto’s zegt ze: hier hebben ouders, en daarmee de baby’s, wat aan!

Een ervaren moeder, die haar zesde kind geen borstvoeding kon geven en door Anita werd begeleid, heeft toestemming gegeven om haar ervaring met responsief voeden te delen:

Dankzij jouw visie en aanmoediging ben ik begonnen met voeden op verzoek, nu ook met kunstvoeding.
Het consultatiebureau was enigszins terughoudend wat betreft mijn aanpak, maar ging er ook niet tegenin omdat ze uitgingen van mijn ervaring als moeder van 6 kinderen. Na verloop van tijd konden ze alleen maar constateren dat het goed ging omdat mijn dochter fantastisch groeide.
Ik merk aan haar dat ze de kunstvoeding drinkt als een borstgevoed kind. Iets wat ik een mooie ontwikkeling vind om te zien.
Ze krijgt nu nog steeds 6 voedingen in kleinere hoeveelheden. Terwijl ik van andere moeders met kinderen in dezelfde leeftijd hoor dat zij 5 en soms zelfs al maar 4 voedingen drinken.

Dan merk ik des te meer dat wij mooi ons eigen gevoel volgen en zij zich daar het beste bij voelt. En zodra ik merk dat haar behoeften veranderen, volg ik haar, en zo gaan we bijna moeiteloos door naar een volgende fase.

Ontzettend bedankt voor je hulp en adviezen. Het heeft me enorm geholpen om de manier waarop ik moeder wil zijn ook te kunnen manifesteren. Je hebt me niet alleen geholpen met geven van borstvoeding, maar met geven van voeding. En daar ben ik heel dankbaar voor.

Groetjes van Miriam Sonneveldt-van der Vos